Close
       
Contacteaza-ne: +40 (765) 394 870

February 20, 2021

Câinele caucazian de munte – Un câine de pază de încredere și un membru al familiei plin de afecțiune

Poate vă întrebați cum se potrivește această rasă frumoasă și uriașă de câine în două roluri importante pentru om, rolul de câine de pază și cel de câine de familie. Fiind un câine cu instincte genetice de pază, al doilea rol este posibil cu ajutorul și atenția noastră, cu răbdare, dresaj și interacțiune constantă. Cu cât ne adâncim în conexiunea și încrederea față de animal, cu atât mai frumoasă poate deveni conexiunea.

Câinele caucazian în rol de paznic

În Rusia un nume comun pentru această rasă de câini este “Ovcharka”, iar istoria sa de câine de pază merge înapoi 2500 de ani. Timp de mulți ani acest câine a păzit oi și așezări omenești din munții Caucaz iar de-a lungul vremii crescătorii au lucrat cu aceste trăsături genetice care au fost adaptate la stilul de viață de familie, mai puțin auster decât cel din munți.

Putere și determinare

Acești câini au o prezență impunătoare cu o structură osoasă și musculară puternică, cu greutăți între 60 și 80 de kilograme. Puterea și determinarea li se poate observa de la o vârstă tânără, în modul în care se joacă puii între ei. Dimensiunile mari se pot distinge după lăbuțe, chiar de la o vârstă fragedă. Câinele Caucazian de Munte se aseamănă cu un urs, cu atitudinea sa curajoasă și cu blana sa stufoasă (care e și impermeabilă, ca și curiozitate).

Instincte și gene

Acești câini au funcționat și încă funcționează ca paznici pentru ținerea la distanță a animalelor sălbatice precum lupii, mistreții și desigur, urșii. Pe teritoriul lor nativ și oriunde mai e posibil acești câini ciobănești încă fac asta, renumiți și pentru capacitatea de a ucide lupi. Un ciobănesc caucazian nu se va da înapoi niciodată dintr-o luptă dacă e vorba de teritoriul său.

Datorită socializării intense la care au fost expuși de către crescători în timp, acest câine feroce a devenit adaptat la viața de oraș și la peisajul de câmpie. Au devenit astfel foarte potriviți pentru viața de familie și foarte loiali în a păzi proprietatea pe care se află și oamenii care locuiesc acolo.

Câinele caucazian ca membru iubitor al familiei

Datorită frumoasei evoluție a metodelor de creștere a câinilor, oamenii au reușit să adapteze diferite tipuri de câini de paza, care erau obișnuiți cu condiții mai sălbatice, să trăiască în mediu urban, într-un stil de viață mai civilizat. Ciobănescul caucazian este una dintre aceste rase pe care le vedeți locuind în sânul familiilor de prin toată lumea, atât în orașe cât și în zone de țară.

Depinde doar de stăpâni mai departe, de câtă atenție și grijă sunt dispuși să ofere și cât sunt deschiși să învețe alături de acest animal. De obicei câinele se atașează mai mult de o persoană din gospodărie, cea cu care are cea mai multă interacțiune și care se pricepe cel mai bine să se impună în fața sa. Acest câine ciobănesc puternic are nevoie de o figură autoritară care să știe cum să îi pună limite corecte, în special masculii au această nevoie, cu instinctul lor mai puternic de dominanță decât al femelelor.

Este important ca orice proprietar de ciobănesc caucazian să știe ce își dorește de la câinele său, să îi cunoască instinctele de pază și să îl socializeze de la o vârstă cât mai fragedă, pentru a putea îndeplini cu succes cele două roluri, cel de câine de pază și cel de membru al familiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×