Close
       
Contacteaza-ne: +40 (750) 862 853

August 27, 2020

Agresiv sau protectiv? – Ciobănescul Caucazian este unul din cei mai buni câini de pază

Ciobanesc Caucazian Furios

Una din primele întrebări care apar în privința raselor mari și puternice este legată de caracterul și gradul de agresivitate al câinilor. Câinele caucazian de munte nu este un câine tipic de oraș, el poate fi agresiv, iar potențialii stăpâni au nevoie să lămurească niște lucruri și să ceară ghidare înainte să decidă să își cumpere un Ovcharka rusesc.

Fiind un câine ciobănesc, o rasă crescută în natură cu scopul de a proteja turme de oi, aceste trăsături sunt transmise din generație în generație, chiar dacă viața câinelui este total diferită de cea pentru care natura l-a croit. Haideți să trecem împreună prin câteva dintre aceste întrebări și să vedem cum se potrivește ciobănescul caucazian în tabloul pe care vi l-ați imaginat.

Ce nevoi ați vrea să vă fie îndeplinite de către câinele vostru?

Primul lucru pe care îl aveți de clarificat este motivul pentru care vă doriți câinele și nevoile specifice pe care vă așteptați să vi le îndeplinească.

Oamenii care se gândesc să își cumpere un ciobănesc caucazian își doresc de obicei să aibă un câine bun de pază pentru proprietatea lor și pentru a-i proteja de intruși nepoftiți, fie ei oameni sau animale sălbatice. Această nevoie de protecție poate fi îndeplinită cu succes de puternicul ciobănesc caucazian, el fiind un câine crescut pentru a se lupta cu animalele sălbatice pentru a proteja turmele de oi. Acum, unde este limita între protectiv și agresiv? În relația dintre câine și stăpânul său, în dresajul și timpul petrecut împreună și în conexiunea lor.

O parte importantă a procesului de selecție a unui câine este verificarea liniei sale de sânge și modul în care crescătorul poartă discuția cu dumneavoastră. Câinii moștenesc genele și tiparele comportamentale ale părinților și strămoșilor lor, timp de șapte generații. Este important să aflați despre aceste tipare de la crescător. Aceasta este de fapt diferența dintre un crescător de câini și o persoană care vinde câini ocazional: crescătorul vă poate spune mai multe despre linia de sânge a cânilor și vă poate ajuta să faceți cea mai bună alegere conform nevoilor pe care le aveți.

Ce îi puteți oferi câinelui?

Ciobănescul caucazian este un câine mare și în mod cert nu este un câine de apartament, așa că primul lucru de luat în considerare este spațiul pe care îl aveți de oferit. Desigur că puteți invita câinele să locuiască și să se joace alături de familie în casă dar va fi necesar să aibă în primul rând un spațiu exterior generos, o cute pe care să o considere teritoriul său.

Instinctele sale de câine ciobănesc vor îndemna câinele să își protejeze membrii familiei și să încerce uneori să alerteze când apar alți oameni în vizită sau trec animale pe lângă gard. Diferența dintre un câine agresiv și unul protectiv constă în gradul de socializare de care beneficiază câinele, în modul în care oamenii din familie îl tratează și în dresajul pe care îl primește. Lucruri esențiale pe care ar fi benefic să le oferiți câinelui dumneavoastră sunt atenție și bani investite în ore de dresaj, pentru a obține o interacțiune cât mai ușoară cu el.

Caucazian in garda

Partea de socializare este foarte importantă pentru orice câine de rasă mare, din primele etape ale vieții, pentru a asigura o creștere armonioasă a câinelui în jurul familiei și a altor oameni. Așadar, este esențial să alocați timp pentru a scoate câinele la plimbări, expunându-l la alți oameni și alte animale, în mediul său și în afara acestuia. Dacă este primul dumneavoastră câine, atunci ajutorul unui dresor este neprețuit. In plus de asta, o altă activitate foarte utilă și distractivă care va învăța atât pe câine cât și pe stăpân multe despre conectare și socializare este mersul la competiții canine. Le puteți găsi oriunde în lume prin intermediul cluburilor canine locale, unde puteți afla mai multe despre calendarele competiționale.

De ce vă este frică?

Acești câini sunt paznicii perfecți, deoarece instinctele îi ghidează să facă asta, așa că ei vor face o treabă de minune cu ajutorul și ghidajul vostru. Câinele ciobănesc caucazian consideră membrii familiei ca fiind turma sa pe care să o protejeze, așa că orice vizitatori noi va fi nevoie să fie acompaniați de un membru al familiei când intră și să fie prezentați și împrieteniți cu câinele.

Este esențial, ca proprietari, să vă observați și să vă uitați cu sinceritate ce frici aveți legate de interacțiunea cu un astfel de câine și de relația pe care o veți avea cu acest frumos uriaș.

Vă este frică de dimensiunile sale?

Sunteți destul de puternic pentru a controla un câine de peste 70 de kilograme?

Sunteți destul de disciplinat pentru a-l învăța și pe el disciplina?

A ști cum să ne purtăm cu un câine, să îi citim limbajul corpului și să fim obișnuiți cu interacțiunea cu un câine este foarte important pentru un proprietar de ciobănesc caucazian.

Dacă nu ați mai avut câini înainte și vă doriți un ciobănesc de munte, vă recomandăm să vă luați o femelă, datorită comportamentului lor mai docil și mai ascultător. Femelele sunt mai ușor de gestionat decât masculii dar sunt la fel de eficiente când vine vorba de paza teritoriului.

Un exemplu de pui de la canisa noastră care devenea agresiv și a fost corectat prin dresaj profesionist este Athos, fratele lui Titan, capul familiei. Athos se purta exagerat de protectiv cu tot ceea ce aparținea familiei, lătrând excesiv și îngreunând viața stăpânului său. Athos era primul său câine, iar stăpânul nu a știut cum să îl socializeze și să îl dreseze în jurul oamenilor, așa că a angajat un dresor profesionist când Athos avea 8 luni și a făcut o serie de sesiuni în care a învățat cum să îl socializeze cu străini și animale. Acest antrenament a fost esențial pentru viața lui Athos și bunăstarea familiei lui.

Titan este unul dintre cele mai bune exemple de câini caucazieni puternici care a fost socializat intens, participând în zeci de competiții și interacționând foarte frumos cu oamenii din jurul familiei sale și în afara teritoriului. Când este acasă este cel mai bun paznic și lată doar când se întâmplă ceva suspicios sau nefamiliar.

În final putem spune că depinde de dumneavoastră și de nivelul de angajament pe care îl faceți față de îngrijirea câinelui pentru a face diferența între agresivitate și protecție. Ciobănescul caucazian este un maestru la pază, iar cu partea de interacțiune și socializare, dacă stăpânul își face treaba, atunci câinele va deveni atât cel mai bun prieten cât și cel mai bun gardian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×