Close
       
Contacteaza-ne: +40 (765) 394 870

March 1, 2018

Cum hrănești un Ciobănesc Caucazian

alimentatie ciobanesc caucazian

Pe langă dragostea necondiționată pe care o acordăm zilnic campionilor noștri, alcătuită din atenție, tandrețe și prin integrarea lor în toate activitățile noastre zilnice, trebuie să ținem cont și de o alimentație corespunzătoare a Ciobănescului Caucazian. Momentul hrănirii trebuie să fie un adevărat ritual și este foarte important să fiți privit de către proprii căței ca un adevărat conducător al haitei, arătându-le că lângă voi aceștia sunt în siguranță. Hrănirea câinilor trebuie să aibă loc zilnic și cel mai indicat pentru sănătatea acestora ar fi să se creeze chiar și un program de masă regulat.

Ciobănescul Caucazian este un câine adaptat condițiilor aspre și este înrudit cu lupul (Canis lupus), acesta nu a suferit multe ameliorari ale rasei, deci înclinația lui în ceea ce privește dieta va fi una bazată pe carne și produse de origine animală, acesta fiind predominant carnivor. Însă, la fel cum noi oamenii avem grijă să le includem copiilor noștri în meniul zilnic o porție generoasă de legume, așa trebuie să procedăm și cu cățeii. Pe lângă carnea gustoasă de pui, vită, curcan, miel și chiar pește dezosat, cățeii noștri au nevoie și de o garnitură sănătoasă pentru un plus de vitamine, așa că putem să îi răsfățăm cu: roșii (de preferat cele fără pesticide), salată (pentru îmbunătățirea sistemului osos și nervos), cartofi (sunt pretențioși, le plac doar cartofii fierți), morcovi (rași să fie ca să topească în gură), pătrunjel (pentru o vedere excelentă și pentru a avea o inimă sănătoasă), fasole verde și chiar puțină varză.Din păcate, ei nu au voie ceapă, țelină (ocupă poziția a șasea în clasamentul celor mai toxice legume), spanac sau alte legume care se regăsesc în categoria legumelor toxice.

Pentru ca ai noștri câini din rasa Ciobănesc Caucazian să nu se plictisească de banalul meniu zilnic alcătuit din carne și legume, îi putem răsfața chiar și cu porții de organe de vită precum: ficat, rinichi sau chiar plămani. Drept garnitura care va înlocui porția de legume, le putem oferi paste făinoase. Și pentru a-i face pe deplin fericiți, le putem organiza chiar și un mic dejun alcătuit din ouăfierte, cereale cu lapte sau chiar și fructe ca desert (asta doar ocazional, pentru că sunt lacomi și le pot face rău, de exemplu Titan al nostru nu se mai satură de mere și trebuie să îl supraveghem mereu). Și ca un bonus între mese, le putem oferi chiar și niște “acadele”: oase delicioase neapărat de origine cabalina sau de vită, fără așchii și cu măduvă destulă, pentru un plus favorabil de calciu.

Hrana trebuie să fie neapărat foarte bine fiartă, iar rația trebuie suplimentată în funcție de nivelul de activitate al câinelui. Să nu uităm de apă! Apa reprezintă unul dintre elementele indispensabile, de aceea trebuie să fie la discreție. Trebuie evitată înfometarea pentru că se va forma un exemplar de Ciobănesc Caucazian dificil și greu de controlat!

Tot asemenea unui copil, ar fi recomandat să vorbiți puțin cu câinele înainte de masă, cu o voce caldă și încurajatoare. Nu hrăniți niciodată un alt animal în același loc cu câinele Ciobanesc Caucazian pentru că tinde spre agresivitate. Și un ultim sfat ar fi ca după fiecare masă să fie plimbat aproximat 30 de minute acesta fiind un câine de pază .

Există și o listă de alimente interzise acestei rase, vedeți mai jos despre ce alimente este vorba:
• Alcoolul – chiar și 30 de grame pot avea un impact fatal;
• Cofeina – ar trebui evitată deoarece duce la hiperactivitate, puls mărit, atac de cord și chiar tremur muscular. În general, principalele sisteme afectate sunt sistemul nervos central și inima;
• Ciocolata și cacao – ar trebui evitate deoarece conțin “Theobromine”, un compus similar cofeinei, și chiar o cantitate de doar 250g poate omorî un câine de 20 de kg. De exemplu, la alte rase și 30 de grame pot fi fatale;
• Ceapa și usturoiul – ambele conțin “thiosulphate” ceea ce provoacă ruptura celulelor roșii din sânge și produce anemie;
• Drojdia de bere și aluatul nedospit – sunt contraindicate deoarece expandează în intestine și provoacă constipație sau chiar moartea câinelui (mai ales la rasele de câini de talie mică);
• Nucile (în special “Macadamia Nuts”) – doar 6 nuci pot pune viața unui câine mare în pericol;
• Stafidele și strugurii – chiar și câteva boabe sunt destule pentru a se induce un blocaj renal;
• Xylitol-ul– este unîndulcitor folosit în produsele fără zahăr precum bomboane sau gumă de mestecat și este extrem de periculos. De exemplu doar 5 bucăți de gumă pot să omoare un câine de 30 de kg (și marea problemă e că unele produse au notat pe eticheta expresia “sugar-free”, fara a preciza substituentul folosit).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×