Despre frica de zgomote la câinii din rasa Ciobănesc Caucazian.
Deja a venit frigul și cu pași repezi se apropie minunatele și prea așteptatele Sărbători de Iarnă. Abia așteptăm colindătorii care vor veni voioși să ne umple sufletele de fericire și bunătate. Să nu uităm de seara dintre ani, în care cerul se colorează de artificii care mai de care mai frumoase și mai…zgomotoase. Pe lângă faptul că e iarnă și unii câini sunt sensibili la frig, prietenii noștri patrupezi au o mare problemă cu zgomotul puternic, acest fenomen fiind înspăimântător nu doar pentru câinii din rasa Ciobănesc Caucazian, ci pentru toți cățelușii.
Câinii care stau în curte sunt cei mai afectați, dar această problemă apare uneori și la cățelușii de apartament mai sensibili. Reacțiile comune în acest caz sunt asemănatoare tremuratului, iar ocazional, la câinii anxioși apar comportamente distructive cum ar fi zgâriatul insistent și obsesiv la ușă pentru a fi lăsați să intre în casă. Unii căței tind să se ascundă în coteț sau sub alte obiecte simțindu-se mai protejați.
Dar nu e cazul să vă îngrijorați. Putem să le reducem cumva teama de zgomotele puternice printr-o plimbare puțin mai lungă ca de obicei, pentru că acesta va fi extenuat și va uita oarecum de frică prin încercarea de a adormi. Este recomandat să le distragem atenția prin jocuri și să îi liniștim cu vorbe calde și este foarte important ca în această perioadă să le asigurăm un spațiu mai ferit unde să se poată ascunde.
Primul nostru impuls în a ne calma cățelușul speriat, este să îl mângâiem sau să îl alintăm. Aceste acțiuni nu sunt însă recomandate deoarce comportamentul nedorit al lor se poate accentua; atunci când are nevoie de atenție vă poate “șantaja” prin a-și manifesta o teamă exagerată.
Atenție!
Niciodată să nu vă pedepsiți cățelușul în cazul în care are un atac de panică! Va asocia pedeapsa cu zgomotele iar el se va teme și mai tare. Cel mai important ar fi să socializați cu câinele dumneavoastră.